четверг, 12 марта 2015 г.

Певица Лейла Алиева представляет Латвию на международном фестивале мугама в Баку / Dziedātāja Leila Alijeva pārstāv Latviju starptautiskajā mugam festivālā Baku

Jaunā, daudzsološā dziedātāja Leila Alijeva devusies uz IV Starptautisko mūzikas konkursu Space of Mugam Baku, lai pārstāvētu Latviju šajā mugam mūzikas pasaulē svarīgajā notikumā.

Starptautiskais mugam konkurss notiek pasaules mūzikas festivāla Space of Mugam ietvaros no 10.-18.martam un tas ir svarīgākais pasaules mūzikas notikums Azerbaidžānā. Festivāls šogad pulcē dalībniekus no visdažādākajām valstīm, kur mūziķi apgūst mugam dziedāšanu- Jordānijas, Azerbaidžānas, Turcijas, Takidžistānas, AAE, Irānas, Ķīnas, Irākas, Uzbekistānas un šogad arī no Latvijas.

Leila Alijeva kopš 2011.gada apgūst mugam dziedāšanu Azerbaidžānas Nacionālajā konservatorijā Baku, iepriekš Rīgā mācījusies dziedāšanu džeza studijā pie Jolantas Gulbes un Denisa Paškeviča. Leila savā mūzikā apvieno savas izcelsmes saknes- latviešu dainas ar mugam dziedāšanu. Dziedātājas tēvs ir azerbaidžānis, kurš meitai pirms vairākiem gadiem pavēra priekškaru uz austrumu spēcīgajām tradīcijām mūzikā. Leila Alijeva koncertējusi gan dažādos diplomātiskos pasākumos Baku, gan Azerbaidžānas Nacionālās Televīzijas (AzTV) raidījumos, arī kā goda viese Starptautiskajā Jauniešu mugam festivālā, kā arī dažādos pasākumos Latvijā- Starptautiskajā pasaules mūzikas festivālā Porta, Rīgas svētkos 2014 Krastmalā, un citur. Leila Latvijā koncertējusi pamatā sava izveidotā projekta Baltās skaņas ietvaros, kā arī kopā ar ritma apvienību Pulsa efekts, ar kuru sadarbību turpina vēl joprojām.

Mugam ir sena tradicionāla mūzika no Azerbaidžānas, kuras pirmsākumi nav tik viegli definējami, jo mugam ir veidojies vairāku gadsimtu garumā. Tā bija un vēl joprojām ir dzirdama Kaukāza un Senās Persijas reģionā. Mugam ir brīva ritmā, melodiska un mikrotoņu sakopota mūzika, kurā liela loma ir improvizēšanas spējām, ar loģisku, noslēdzošu frāzi. Mugam ir intensīva, dinamiska un apziņas transformējoša mūzika, kas iekļauta UNESCO nemateriālajā kultūras mantojumā.

Festivāls Space of Mugam iepriekšējos gados ir bijis kā platforma tālākai attīstībai daudziem talantīgiem dziedātājiem, tāpēc šogad ar lielu Azerbaidžānas vēstniecības Latvijā un azerbaidžānu diasporas atbalstu dziedātāja Leila Alijeva ir sagatavojusi īpašu priekšnesumu ar speciālu, tērpu mākslinieces Šeilas radītu tērpu šim konkursam. Latvija šajā pasākumā nekad iepriekš nav bijusi pārstāvēta.

Leila Alijeva:

Festivāls Space of Mugam: http://mugamcompetition.az/

Relīzei pievienoto bilžu autore: Helēna Spridzāne

Informāciju sagatavoja:
Rebeka Gaiša - Vīksna
Music and Performance Manager