четверг, 23 апреля 2015 г.

Azerbaidžāna gatava pirmajām Eiropas spēlēm

Azerbaidžānas un Latvijas sadraudzības asociācija komentē patreizējo Azerbaidžānas gatavību Eiropas sporta spēlēm, uz kurām jūnija sākumā dosies aptuveni 70 sportisti no Latvijas.

Sniedzot ieskatu lietu kārtībā, 2012. gada 8. decembrī Eiropas Olimpiskās komitejas Ģenerālā asambleja nolēma 2015. gada pirmās Eiropas spēles rīkot Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku. Šī lēmuma rezultātā, kā jau paredzams, Baku pilsēta pēdējo gadu laikā pieredzējusi strauju ekonomikas augšupeju. Attīstību veicināja ne tikai plašie būvniecības darbi visā pilsētā, lai nodrošinātu sportistus ar pasaules mēroga sporta kompleksiem un pilsētas iedzīvotājus un viesus ar piemērotu infrastruktūru, bet arī Azerbaidžānas Republikas prezidenta un viņa komandas aktīvā iesaiste Eiropas sporta spēļu realizēšanā.  

Azerbaidžānas Republikas prezidenta Ilhama Alijeva komandu veido viņa tuvākie cilvēki, tostarp viņa sieva, Azerbaidžānas pirmā lēdija Mehribana Alijeva, kas ir pastiprināti iesaistīta valsts notikumos, pildot Eiropas spēļu organizācijas komitejas priekšsēdētāja amata pienākumus. M. Alijeva Eiropas sporta spēļu prezentācijas pasākumā Kannās, Francijā, atzina, ka olimpiskā sporta kustība vēsturiski  aizsākās Eiropā, kur tā tika arī atjaunota līdz ar Eiropas spēļu organizēšanu Azerbaidžānā: "Tas, ka vēsturē pirmo Eiropas sporta spēļu sagatavošanas un norises nodrošināšana tika uzticēta Azerbaidžānai, mūsu valstij ir liels gods un arī liela atbildība. Šobrīd visā Azerbaidžānā valda sportiska gaisotne. Atbalsts sportam un olimpiskajai kustībai ir viens no galvenajiem valsts politikas virzieniem."

Eiropas spēļu organizācijas komitejas vadība min, ka līdz ar spēļu norisināšanos, valstī netiek  attīstīta un sakārtota tikai galvaspilsēta vien – vairāki Azerbaidžānas reģioni piedzīvo dažādas pārmaiņas un jaunas investīcijas kā no valsts, tā arī privātā sektora. Piemēram, reģionā Binagadi aizvadītajā mēnesī uzsākts sociālais projekts "Tīrais Binagadi". Projekta galvenais mērķis ir reģiona arhitektūras vizuālā tēla uzlabošana, gatavojoties Eiropas spēlēm. Reģiona ciematu un mikrorajonu ielu, parku un aleju labiekārtošana, kā arī reģionu iedzīvotāju iesaiste šajā projektā. Iedzīvotājiem šī projekta ietvaros tiek rīkotas izglītojošas akcijas, izklaides pasākumi, atklāti jauni parki, filmēti videomateriāli par tīrību reģionā un citas aktivitātes.

Alijevas kundze tāpat uzsvēra, ka šīs olimpiskās spēles pavērs  jaunu lappusi Eiropas sporta vēsturē, minot, ka Azerbaidžāna ir iecerējusi nodrošināt šo spēļu norisi vasaras olimpisko spēļu līmenī. Šajā nolūkā organizācijas komiteja veic nepieciešamos pasākumus. “Esam nodibinājuši ciešas attiecības ar starptautiskajām struktūrām, tostarp ar Eiropas Olimpisko komiteju. Saņemam atbalstu arī no daudzām brīvprātīgo organizācijām, kas palīdz mums veikt nozīmīgu darbu. Esmu pārliecināta, ka Eiropas spēlēs noritēs taisnīgas un veselīgas sāncensības - draudzības un solidaritātes garā. Ceru, ka, ciemojoties mūsu valstī pirmo Eiropas spēļu laikā, ikviens iepazīs Azerbaidžānas kultūru un vēsturi, tradīciju bagāto valsti, kas ne velti tiek uzskatīta par vārtiem starp Austrumiem un Rietumiem," stāsta Mehribana Alijeva.

Ziņas autori:

Azers Abasovs

Azerbaidžānas un Latvijas sadraudzības asociācijas vadītājs

Fuads Guseinzade

Diasporas žurnālistu apvienības priekšsēdētājs